Periodontoloji


     Dişeti hastalıklarının tedavisi ile ilgilinen ayrıca dişeti, çene kemiği, dişi kemiğe bağlayan dokuların hastalıklarının tedavisinin yapıldığı ve tedavi sonrası sağlıklı hallerinin devam ettirilmesini sağlayan bilim dalıdır.Diş kadar diş eti hastalıklarıda önemlidir. Diş eti hastalıklarının tedavisi konusunda Periodontal birimi önemli bir yer kapsamaktadır.

     Kanama, ağızda kötü koku, dişetinde meydana gelen şişmeler, dişeti renginin farklılaşması, dişlerde görünen sallanmalar, dişeti kenarlarındaki iltahaplanma gibi durumlar dişeti hastalığının belirtileridir.

     Dişeti hastalıkları, dişin çevresindeki dokuları etkileyen enfeksiyon hastalığıdır.

     Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağıdır ve genel olarak önlenebilen hastalıklardır. Bu hastalıkları önlemenin en önemli aşaması  hastanın ağız bakımını doğru ve devamlı bir şekilde yapıyor olmasıdır. Doğru diş fırçalama, dişler arası temizlik, ağız gargaralarıyla yapılan temizlik ile bu hastalıklar kolay bir şekilde önlenebilmektedir.

     Bakteri plağı haricinde bazı özel durumlarda da dişeti hastalıkları oluşabilmektedir. Bunla; diabet, ergenlik, hamilelik, menepoz, sistemik hastalıklar, stres, yetersiz beslenme gibi durumlardır.

Diştaşı Temizliği

     Diştaşları dişeti hastalıklarının temel faktörlerinden birisidir. Diştaşı olan hastaların mutlaka diştaşı temizliği yaptırması gerekmektedir. Diştaşı temizliği ağrısız bir işlemdir ve genellikle anestezi uygulanmadan yapılmaktadır. Diştaşı temizliği kesinlikle dişlere zarar vermemektedir. Diş yüzeyinde oluşan plaklardan diş temizlenir ve temizlik sırasında diş minesinde herhangi bir hasar oluşmamaktadır.