Hareketli Protezler


Hareketli Protez Nedir?

     Hareketli protezler, hastanın rahatlıkla çıkarıp takabileceği şekilde yapılan ve eksik dişleri tamamlayan protezlerdir.Klasik protez uygulaması olarak da adlandırılan hareketli protez uygulaması için farklı yöntemler vardır:               

   1.Kroşeli parsiyel protezler:Kısmen kaybedilen dişlerin yerine yapılan protezlerdir. Protez, ağızdaki mevcut dişlere kroşeler(kancalar) aracılığıyla  tutunur.

   2.Hassas bağlantılı parsiyel  protez: Yine kısmen kaybedilen dişlerin yerinin doldurulması için uygulanır.Bu protezler dişlere anahtar kilit ilişkisine benzeyen özel bağlantılar ile dişlerden destek alırlar. Daha iyi bir tutunma sağlanır.   

   3.Tam protez: Takma diş olarak bilinen uygulama dişlerinin tamamen kaybeden kişiler için uygulanır.

   

Protezlere alışma süresi

     Hareketli protezlerin kullanılmaya başlanmasıyla  belli bir zorluğun yaşanması söz konusudur. Kişi, ilk olarak protezlerden rahatsızlık duyabilir. Ancak daha sonraları kullanıldıkça alışma durumu olur. İlk zamanlar salgı bezlerinin uyarılmasından dolayı aşırı tükürüklenme durumu yaşanabilir. Daha sonra bu durum ortadan kalkar. Özellikle alt proteze alışmak, üsttekine alışmaktan daha uzun sürebilir. Alt protez daha fazla hareket ettiğinden çıkabilir ve bu durum kullanıcıyı zorlayabilir.

     Protezler üzerinde hassas bir tasarım uygulansa da bazı yerlerinde vurmalar söz konusu olabilir. bunların düzeltilmesi için doktora başvurulması gerekir. Kişinin vuran kısımları kendi düzeltmesi, protez şeklini tamamen bozabilir. Dolayısıyla daha fazla sorun meydana getirir. Protezin en az bir gün kullanılması hangi kısımlarının vurduğunun anlaşılabilmesi için şarttır.

Protezle yemek yemek

     İlk zamanlar için protez kullanan  kişinin rahat şekilde yemek yiyebilmesi zor olabilir, en azından alışma sürecine kadar sert gıdalar yerine daha yumuşak ve sulu gıdaların alınması gerekebilir. Ön dişlerle yapılacak ısırma hareketleri, protezlerin dokusunu bozabilir. Dolayısıyla ilk zamanlarda ön dişlerle sert gıdaların ısırılmaması gerekir. Daha önce protez kullanmayan birisinin yemek zamanlarında rahat edebilmek adına protezlerini çıkararak yemek yemesi de doğru değildir. Bu proteze alışamama gibi bir durum ortaya çıkarır. Proteze alışıldıktan sonra çok rahat bir şekilde yemek yenebilir.